LSV DÜKKAN BİR LÖSEV KURULUŞUDUR.
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çikolataların Kralı Bitter Çikolatanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

24-03-2022 10:40
Çikolataların Kralı Bitter Çikolatanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Çikolataların Kralı Bitter Çikolatanın Faydaları Saymakla Bitmiyor.

Çikolata severler arasındaki en büyük anlaşmazlık sanırım bitter çikolata içindir. Büyük bir kısım çikolata sever bitter çikolataya hayranken , diğerleri bitter çikolatayı özellikle ağızda bıraktığı hafif bir acı esanstan dolayı sevmiyor. Bugünkü blog yazımızı bitter çikolataya ayırdık. Nedir bu bitter çikolata ve bitter çikolatanın sağlığa faydaları nelerdir.

Çikolatalara şöyle bi göz atacak olursak çikolatalar temelde bitter ( Siyah ) , beyaz ve sütlü olmak üzere üç çeşit çikolata vardır. Temel olarak çikolatalar bu üç gruba ayırabiliriz. Bu üç çeşit arasında içlerinde yoğun kakao bulandıranı ise bitter çikolatadır. Halk arasında siyah çikolata , kara çikolata ve hatta acı çikolata olarak adlandırılır. Bunların dışında içinde çikolata barındıran şekerlemeler de vardır ancak bunlar fazlasıyla yağ , şeker ve çeşitli kimyasallar barındırdıkları için sağlığımız açısından saf çikolata dışında içinde çikolata bulunduran ürünleri önermiyoruz.

Hadi gelin ana çikolatamız olan bitter çikolatanın faydaları hakkında uzun bir liste yapıp bunları kısaca açıklamaya 

Bitter Çikolata Kalp Dostudur …

Bitter çikolatanın ana maddesi olan kakao içindeki bakır ve magnezyum da kalp için önemli minerallerdir ve kan basıncını dengelemeye yararlar. Yapılan birçok araştırmada kakao yiyenlerin tam 15 yıllık süre içinde kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarında inanması hayret verici şekilde %50 azaldığı görülmektedir. %50 'lik bu oran yarı yarıya ölüm oranlarının düşmesi demektir. Bunun ana nedeni ise Bitter Çikolatanın çok yüksek oranda antioksidan barındırmasından kaynaklıdır.  

 

 

 

Bitter Çikolata Glisemik İndeksi Düşüktür …

Bitter çikolata yapı olarak glisemik indeksi düşük olan bir besindir. Glisemik indeksi düşk olan besinler kan şekerini hızlı biçimde yükseltmeyen besinlerdir. Ayrıca araştırmalar göstermiştir ki kakaoda bulunan flavonoidlerin insülün duyarlılığını geliştirdiğine ilişkin anlamlı ve olumlu sonuçlar vermiştir.

Bitter Çikolata Kötü Kolestrolü ( LDL ) Düşürür …

Yapılan bazı araştırmalarda Polifenol zengini olan siyah çikolata ( Bitter Çikolata ) kolestrolü ( LDL ) %10 düşürdüğü görülmüştür.

 

 

Kan Basıncını Düşürür …

Yapılan araştırmalarda haftada 2 -3 kez tüketilen az miktardaki siyah çikolatanın kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermektedir.

Antioksidan Deposudur …

Hücreleri serbest radikallerden koruyan maddelerdir antioksidanlar. Antioksidan miktarı en fazla olan besinlerden biri bilindiği üzere kakaodur. Bitter çikolatalarda yüksek miktarda kakao barındırdıkları için antioksidan hücreleri serbest radikallerin hasarından koruyarak insanları kanserden , kalp rahatsızlıklarından uzal tutar ve yaşlanmayı geciktirir

Güneş Işınlarının Zararlı Ekilerinden Korur …

Güneşten süzülen ışınlar zamanla cildimize zarar verir. Özellikle yaz aylarında çok fazla dışarda kaldığımız için Güneş ışınlarına maruz kalırız. Bu da cildimizi yaşlandırır ve kırışıklıkların oluşmasını sağlar. Cilt kanserinin bile en önemli sebeplerinden birinin zararlı güneş ışınları olduğunu düşünürsek aşırı güneş altında durmak cilt kanserine sebep olur. Bitter çikolatada bulunan flavanoller cildi güneş ışınlarına karşı korur. Özellikle yaz aylarında bitter çikolata tüketilmesi cildimizi korumak için çok önemlidir.

 

 

 

Zekaya yardımcı olur …

Yapılan bazı çalışmalarda 8 hafta boyunca 90 tane yaşlı ve hafıza problemleri çeken kişiye farklı miktarlarda ( önceden kayıt altında olan ) kakao flavanelleri içeren besinler verilmiş ve kakao flavanolleri en çok verilen gruptaki yaşlılarda bilişsel fonksiyonlarında en yüksek seviyede düzelme görülmüştür.

Beyin Fonksiyonlarını Artırır …

Çikolata içinde yeterli miktarda  phenelthylamine ( PEA ) içerir. Phenelthylamine ise sinir sistemini, uyarır , sinir sistemine iyi gelecek salgıların salınmasını tetikler , ağrıları dindirir ve insanın kendisini iyi hissetmesini sağlar. Phenelthylamine ( PEA ) aynı zamanda aşık olduğumuzda da üretilir. Endorfin salgılanmadını artıtıt. Bu salgı sayesinde kendimizi mutlu hissederiz. Ayrıca bitter çikolata beyine giden kan akışını artırararak beyin fonsiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar. Yapılan araştırmalarda Bitter Çikolatanın felç riskinide ciddi oranda azalttığı görülmüştür.

 

 

MİGREN Hasları Aman Dikkat !!!

Bunca faydası olan bitter çikolatanın hiç mi zararı yok ? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Var tabiki !!! Migren Hastaları aman dikkat çnkü migren hastalarının bir enzim yetersizliği çektiği ve çikolatanın damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açtığı bulunmuştur.

Hangi tür Bitter Çikolatayı Tüketmeliyiz ?

Piyasada birçok bitter çikolata ve sütlü çikolata çeşiti vardır. Peki çikolata alırken üzerindeki etikete kimler bakıyor ? Öncelikle çikolata almak çok büyük ciddiyet ister tanımadığınız , emin olmadığınız yerden çikolata almamanız gerekir. İçerisinde kimyasalı bukadar iyi saklayan başka bir madde yoktur çikolatadan başka. Doğal çikolata alırken öncelikle LSV Dükkan gibi doğal ev yapımı çikolataları tercih etmeliyiz. Tanıdığımız , bildiğimiz ,Güvendiğimiz üreticilerin çikolatalarını yemeliyiz. Ayrıca Lsv Dükkan çikolatası gibi güvenilecek çikolata bulamadığımız durumlarda kakaoyu doğal olarakta tüketebiliriz.

Ne Kadar Çikolata Tüketmeliyiz ?

Haftada 2 – 3 kez 30 ile 69 gram kadar tüketilmesi sağlığımız için olumlu olacaktır. Ancak bazı kimseler çikolatanın harika lezzetine dayanamayıp çikolata tüketimini bağımlılık derecesinde tüketebiliyorlar. İste o durumlarda yukarıda saydığımız yüm bu faydalarının yanında yüksek şeker ve yüksek oranda yağ içeriğiyle kilo alımına ve bir çok hastalığa davetiye çıkarılacaktır. Bu sebeple ayarında tüketilmesi gerekir.

Sonuç olarak ölçülü tüketildiği taktirde çikolata yemek vücudumuza faydalıdır ancak aşırı tüketim yapıldığında faydaları kadar zararlarıyla da tanışmış olursunuz .

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.